Børneovervægt - hvor stort er problemet?
Forekomsten af overvægt blandt børn og unge er steget markant i de sidste 60 år. I dag kæmper en femtedel af alle danske skolebørn med overvægt og ca. 4 % lider af svær overvægt. I kølvandet på overvægt følger mange komplikationer – både kropslige, psykiske og sociale.
Børn og unge med overvægt har en livskvalitet, som er på linje med børn og unge i behandling for kræft. Udover en voldsom social stigmatisering, medfører overvægt en række ændringer i kroppen, der øger sygeligheden og medfører tidligere død. Eksempelvis har 50 % af de børn og unge, der starter behandling for overvægt, begyndende eller egentligt forhøjet blodtryk samt vejrtrækningsbesvær under søvn, 31 % har fedtlever, 28% har forhøjet kolesteroltal, 50 % har søvnapnø og 14 % har forstadier til sukkersyge. Dette afspejler tydeligt alvorligheden af denne omfattende og komplekse sygdom. I voksenalderen er der nu mere end 1000 peer reviewed studier der viser tydelige sammenhænge mellem udvikling af overvægt og 15 kræftsygdomme. Svær overvægt er fundet at være ansvarlig for 9 % af samtlige kræftsygdomme, 35 % af alle hjerte-karsygdomme og 85 % af al sygdom med type 2 sukkersyge.
WHO deklarerede svær overvægt som en sygdom i 1948. Den Amerikanske Lægeforening deklarerede d. 18. juni 2013 svær overvægt for en sygdom, og den Canadiske Lægeforening fulgte efter d. 9. oktober 2015. Det europæiske ekspertråd (Childhood Obesity Task Force under European Association for the Study of Obesity (EASO)) anbefalede i 2015 at svær overvægt skulle anerkendes som en kronisk sygdom, hvilket nu også er tilgangen i de nye danske pædiatriske anbefalinger for behandling af børn og unge med overvægt.
UNICEF har direkte og kraftigt kritiseret at alle de lande der har underskrevet Børnekonventionen ikke yder en tilstrækkelig indsats i området omkring børn og unge med overvægt.
Svær overvægt er således en af de største trusler mod folkesundheden i det 21 århundrede.
Enheden for Børn og Unge med Overvægt
Enheden er en behandlingsklinik for børn og unge med overvægt, som blev grundlagt i 2007 af forskningsansvarlig overlæge i børnesygdomme, forskningslektor, ph.d. Jens-Christian Holm på Børneafdelingen, Holbæk Sygehus. Enheden fokuserer på effektivt at behandle overvægt og dets relaterede komplikationer hos børn og unge, samt på at belyse de medicinske, psykiske og sociale konsekvenser af denne sygdom.
Enheden har siden etableret behandlingsresultater, som fremhæves internationalt, og som giver håb for denne ekstremt udsatte gruppe af børn og unge i fremtiden.
Enhedens behandlingsprincipper
Behandlingsmetoden bygger på en familiefokuseret, tværfaglig behandling ved et team af læger, sygeplejersker, diætister, socialrådgivere og psykologer. Det er en professionel behandlingsmetode der støtter, lærer og hjælper patienterne med at tage ansvar gennem en nyudviklet og pædagogisk tilgang, der betragter overvægt som en kronisk sygdom baseret med en livslang fysiologisk regulering af fedtmassen.
Behandlingen består af livsstilsændringer, som er konkretiseret i form af en behandlingsplan med 15-30 punkter, der bliver skræddersyet til det enkelte barn og dets familie, og som iværksættes fra behandlingsstart. Gennemsnitligt bruges der 4,5 time årligt pr. barn, og på nuværende tidspunkt har over 4200 børn og unge med overvægt fulgt behandlingen i Enheden. Den nye pædagogik er i sig selv et paradigmeskifte og gør op med mange traditionelle behandlingspædagogikker, eksempelvis mener Dr Holm at tankegange baseret på motivation er med til at ødelægge patienterne. Dette skyldes at tanker om motivation ender med at give patienten skylden, hvilket ikke er rimeligt når man forstår, at overvægt er en sygdom (hvor behandleren har behandlingsansvaret ligesom med alle andre kroniske sygdomme) samt når man forstår at fedtmassen forsvares og bevares aktivt. I denne grundforståelsen er et tankefokus på motivation et falsk grundlag som i øvrigt vildleder både patient og behandler.
Enestående behandlingsresultater
65-85% af de uselekterede børn og unge, som behandles i Enheden, reducerer deres grad af overvægt efter et års behandling uanset køn, alder, socialklasse, grad af overvægt, genetisk risiko score, og relativt få dropper ud af behandlingen. I de senere år er Enhedens behandlingsprincipper blevet udbredt til mere end 70 kommunale behandlingsklinikker samt børneafdelinger i Danmark.
Gå til toppen »